Powrót do listy wiadomości
Dodano: 2006-06-12 | Ostatnia aktualizacja: 2006-06-12
Energia z czekolady

Energia z czekolady
Bakterie, konsumując zawarty w odpadach cukier przy wykorzystaniu enzymu hydrogenazy oraz kwasów organicznych wytworzyły wodór. Za pomocą ogniwa paliwowego energia chemiczna wodoru została przekształcona w energię elektryczną, której ilość wystarczyła do zasilania niewielkiego wiatraczka.
To nie jedyne zastosowanie bakterii, bowiem zespołowi Mackaskie’go udało się wykorzystać bakterie od odzyskiwania cennych metali ze starych katalitycznych konwerterów stosowanych w samochodach. Wystarczyło wprowadzić bakterie do kadzi z wodorem i ciekłymi odpadami ze zużytych konwerterów - tym razem enzym hydrogenaza rozszczepiał cząsteczki gazu, uwalniając elektrony które reagowały z jonami palladu z roztworu. Wytrącony pallad osadzał się na komórkach bakterii i można go było łatwo oddzielić, by ponownie wykorzystać jako katalizator.
(rd)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- onet.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Magazynowanie lub komplementarne wykorzystywanie energii elektrowni wiatrowych
W związku z problemem zmiennej siły wiatru rodzi się pokusa, aby energię uzyskaną w okresach wietrznych przechowywać do wykorzystania w okresach...
-
Technologie filtracji spalin w kotłach biomasowych
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz większą wagę przykłada się do tego, jakie skutki dla środowiska niesie produkcja energii cieplnej....
-
-
-
-
-
Zabezpieczenie BHP na pracy montera - co musisz wiedzieć?
www.automatyka.pl