Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Riello
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2023-01-10
Pasteryzacja i sterylizacja żywności a rola autoklawu w branży przemysłowej

Proces pasteryzacji produktów spożywczych w branży przemysłowej musi uwzględniać niezbędne wytyczne, aby gotowy produkt był w pełni bezpieczny dla zdrowia konsumentów. Metoda pasteryzacji stosowana przez linie produkcyjne odbywa się jednak w inny sposób, niż ten domowy. Dowiedz się, na czym polega pasteryzacja żywności i jakie narzędzia stosowane są do tego celu przez sektor przemysłowy.

Jaką rolę odgrywa autoklaw przemysłowy?

Poddawanie żywności procesowi pasteryzacji w odpowiedni sposób pozwala na nadanie trwałości takim produktom jak między innymi konserwy czy przetwory owocowe. W warunkach domowych gotowy produkt należy przełożyć do dokładnie wyparzonych słoików, jednak w przemyśle do sterylizacji opakowań służy narzędzie, jakim jest autoklaw przemysłowy. Jest to zbiornik wyposażony hermetyczne zamknięcie, którego działanie opiera się na usunięciu powietrza i zastosowaniu wysokiej temperatury za pomocą pary wodnej. Technika ta jest jedną z najczęściej stosowanych w przypadku żywności - pasteryzacja słoików w ten sposób wyróżnia się bowiem najwyższą skutecznością. Narzędzie to sprawia, że zarówno pasteryzacja produktów żywnościowych, jak i sterylizacja opakowań przebiega z uwzględnieniem wszelkich surowych norm, spełniając tym samym konieczne standardy.

Narzędzia niezbędne do procesu, jakim jest pasteryzacja żywności

Niezbędnym narzędziem jest autoklaw spożywczy, którego praca może odbywać się w dwóch trybach, zaś użycie właściwego trybu w dużej mierze zależy od przebiegu procesu technologicznego sterylizacji i pasteryzacji danych produktów. Najczęściej stosowanymi w branży przemysłowej narzędziami są autoklawy parowo-powietrzne oraz wodno-kaskadowe.
Działanie autoklawu parowo-powietrznego opiera się na wysokiej temperaturze, jaka powstaje z połączenia pary wodnej i powietrza. W tym przypadku nie ma konieczności całkowitej redukcji powietrza przed rozpoczęciem całego procesu, gdyż temperaturę pasteryzacji dostosowuje się niezależnie od ciśnienia. Niezbędnym wymogiem jest natomiast zapewnienie właściwego obiegu powietrza przy zastosowaniu wentylatora.

Autoklaw przemysłowy wodno-kaskadowy przekazuje zaś ciepło przy pomocy wody o wysokiej temperaturze. Zaletą stosowania tego systemu jest wysoka efektywność podgrzewania oraz chłodzenia w komorze autoklawu. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wyposażenie urządzenia w filtr, który skutecznie zapobiega przedostawanie się do jego wnętrza większych zanieczyszczonych cząsteczek, mogących dostać się do obiegu wody.

Znaczenie temperatury w procesie pasteryzacji i sterylizacji żywności

Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to różnego rodzaju przetwory i konserwy, w przypadku których niezbędne jest zarówno sterylne opakowanie, jak i nadanie trwałości ich zawartości. Podczas procesów odbywających się w branży przemysłowej istotny jest nie tylko czas pasteryzacji, ale przede wszystkim użycie właściwej temperatury i ciśnienia.

Kontrola wymienionych czynników, jak i obiegu grzejnego niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania autoklawu, co automatycznie przekłada się na jakość żywności. Warto mieć na uwadze, że urządzenia te pobierają wiele energii, przez co warto optymalizować każdy proces pasteryzacji i sterylizacji poprzez ustalanie temperatury i czasu z uwzględnieniem tempa przenikania ciepła do konkretnego produktu.

Poprawne działanie autoklawu zapewni również regularna konserwacja oraz przeglądy urządzenia. W ten sposób możliwa będzie szybka weryfikacja nawet najdrobniejszych oznak jego zużycia, dzięki czemu można będzie mieć pewność, że odczyty za każdym razem będą prawidłowe. Warto pamiętać, że jest to niezwykle istotne, aby działanie sprzętu przebiegało zgodnie z koniecznymi wytycznymi.

Autor:
BNT SIGMA
Źródło:
Materiał nadesłany do redakcji

Czytaj także