Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2022-05-10  |  Ostatnia aktualizacja: 2022-06-09
Odporny czujnik pH do kluczowych pomiarów

Solidny czujniki InPro 4260i

Odporny czujnik pH do kluczowych pomiarów

Produkcja glikolu neopentylowego wymaga dokładnej kontroli pH w trudnych warunkach. W jednej z największych europejskich firm chemicznych solidny i inteligentny system pomiaru pH zapewnia odpowiednią jakość produktu.

Glikol neopentylowy (NPG) jest związkiem organicznym powszechnie stosowanym w żywicach bazowych do produkcji powłok i farb oraz jako składnik smarów syntetycznych. Jeden z głównych producentów NPG jest światowym liderem w kilku sektorach rynku specjalistycznych substancji chemicznych.

Kontrola pH ma krytyczne znaczenie w produkcji NPG
Synteza NPG obejmuje kondensację aldolu izobutyroaldehydu i formaldehydu, a następnie etap uwodorniania. Poziom pH w czasie produkcji ma olbrzymi wpływ na jakość końcowego produktu, a jak odkryli technicy firmy chemicznej odpowiedzialni za produkcję NPG, na pewnym etapie poziom pH nie może być niższy od 8 ani wyższy od 9, ponieważ w przeciwnym razie produkt straci przydatność do użytku. Technicy ci mieli poważne problemy z uzyskaniem wiarygodnych pomiarów pH na tym kluczowym etapie. Z powodu wysokiej temperatury i oleistości medium technologicznego żywotność różnych testowanych przez nich czujników pH nie przekraczała tygodnia pomimo regularnego czyszczenia. Technicy zwrócili się zatem do METTLER TOLEDO w poszukiwaniu lepszego rozwiązania.

Solidny czujnik
Firma METTLER TOLEDO zamontowała system oparty na czujniku InPro® 4260 i. Ten model został wybrany z kilku powodów: ma stały elektrolit polimerowy, który zapewnia doskonałą odporność na zanieczyszczenia, a zamiast diafragmy, która mogłaby szybko ulec zatkaniu, ma złącze otwarte. Te dwie cechy zapewniają długą żywotność użytkową czujnika, na której zależało klientowi. Ponadto czujnik InPro 4260 i jest wyposażony w technologię zarządzania inteligentnymi czujnikami pomiarowymi (ISM®).

Diagnostyka zapobiegawcza
Jedną z głównych zalet technologii ISM jest diagnostyka zapobiegawcza, która dostarcza dane o stanie technicznym czujnika w czasie rzeczywistym. Dynamiczny wskaźnik żywotności (DLI) przewiduje pozostały czas bezawaryjnej pracy czujnika na podstawie dotychczasowych i obecnych warunków procesu. Dzięki temu technicy widzą na wyświetlaczu podłączonego przetwornika liczbę dni pozostałych do wymaganej wymiany czujnika. Adaptacyjny zegar kalibracji (ACT) informuje ich o terminie kolejnej kalibracji czujnika. Dzięki systemom DLI i ACT wiedzą z wyprzedzeniem, kiedy wykonać konserwację czujnika, a kiedy go wymienić, dzięki temu mogą odpowiednio zaplanować prace konserwacyjne.

Wygodna kalibracja
Kolejną ważną funkcją technologii ISM jest możliwość kalibracji czujnika poza procesem. Przy użyciu oprogramowania iSense zainstalowanego na standardowym komputerze lub laptopie czujniki InPro 4260i można kalibrować w każdym dogodnym miejscu. Skalibrowane czujniki można następnie przechowywać na potrzeby szybkiej wymiany w punkcie pomiarowym, gdy zajdzie taka potrzeba.

Wysuwana obudowa umożliwia wymianę bez przerywania procesu
Testy systemu wykazały, że aby uzyskać niezawodne sterowanie procesem, czujnik powinien być zanurzony w medium technologicznym tylko przez pięć minut na godzinę. Z tego powodu czujnik wyposażono w wysuwaną obudowę InTrac® 777 umożliwiającą wyjęcie czujnika bez przerywania procesu i ryzyka wycieku cieczy. Po wyjęciu czujnik można opłukać gorącą wodą, a następnie ponownie zainstalować w obudowie gotowy na kolejny pomiar.

Wysoka wydajność systemu
Firma chemiczna jest bardzo zadowolona z wydajności systemu oraz wsparcia technicznego i serwisowania otrzymanego od METTLER TOLEDO podczas realizacji projektu. Połączenie czujnika odpornego na proces, wysuwanej obudowy i technologii ISM zapewniło klientowi niezawodny i trwały system do pomiaru pH, który jest niezbędny w produkcji wysokiej jakości NPG.

www.mt.com/InPro4260i

urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Czytaj także