Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-11-26  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-11-26
Jaga Low-H2O to najoszczędniejsze grzejniki na świecie
Firma Jaga produkuje grzejniki od 1962 roku
Firma Jaga produkuje grzejniki od 1962 roku

Belgijski instytut WTCB, brytyjski BRE oraz holenderski KIWA potwierdziły w badaniach, że grzejniki firmy Jaga osiągnęły najwyższy wynik w zakresie energooszczędności. Ich tajemnica tkwi w małej pojemności wodnej.

Grzejniki Low-H2O są znacznie lżejsze, zawierają mniej wody niż inne dostępne rozwiązania, w szczególności ogrzewanie podłogowe. Dzięki temu nie potrzebują dużo czasu by się nagrzać, tylko od razu przekazują ciepło do pomieszczenia. Lekki, miedziano-aluminiowy wymiennik ciepła reaguje błyskawicznie, a po osiągnięciu optymalnej temperatury w pomieszczeniu natychmiast przestaje grzać. Dzięki temu Zyski grzejniki o małej pojemności wodnej dają od 9 do nawet 16% oszczędności w porównaniu do ogrzewania płytowego i minimum 5% w stosunku do ogrzewania podłogowego.

Grzejniki Low-H2O zaczynają oddawać ciepło do pomieszczenia zaledwie po dwóch minutach od uruchomienia, a w ciągu kolejnych dwóch minut grzejnik jest w pełni sprawny (rurki zasilająca i powrotna są w pełni rozgrzane). Dla porównania, grzejnikowi płytowemu ten sam proces zajmie 5 razy więcej czasu, żeberkowemu 40 minut, a ogrzewaniu podłogowemu co najmniej 120.

Grzejniki, które szybko rozgrzewają się i szybko stygną minimalizują straty ciepła oraz nie generują przegrzania związanego z długim czasem wystudzania, co jest istotną cechą w dobrze izolowanych pomieszczeniach. Innymi słowy grzejniki Jaga zapewniają zarówno oszczędność jak i komfort.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
budujemydom.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także